Al een aantal jaren is Marc bezig met de opbouw van zijn bedrijf ‘MenS | Durf te groeien’. In januari heeft hij de volledige focus gelegd op de groei van zijn onderneming en is hij gestopt met de andere activiteiten. December is een mooi moment om in dit interview even terug te kijken op de spannende tijd. Marc heeft groei gezien en durft erop te vertrouwen dat die groei door zal zetten. Ook legt hij graag uit wat hij voor leidinggevenden kan betekenen.

Marc, wat doe jij nu anders met MenS | Durf te groeien?
“Ik was natuurlijk al lange tijd zelfstandige maar deed nog steeds niet wat ik écht wilde doen. Dat is namelijk leidinggevenden coachen en ondersteunen om nog beter leiding te geven. Om het beste uit hun teams te halen en daarmee de onderneming waarvoor ze werken naar een hoger niveau te tillen. Dat zit een stuk in heel praktische ondersteuning, bijvoorbeeld door de organisatie en structuur te veranderen maar het kan ook terugkomen in een stuk persoonlijke begeleiding en coaching.”

Waarom is dat belangrijk?
“Niet iedere ondernemer, of iedereen die doorgroeit naar een leidinggevende rol, is vanzelf een leider. Maar ik geloof er wel in dat iedereen in die rol kan groeien of op onderdelen de leiding over kan geven. Dat laatste kan namelijk ook een kracht zijn: erkennen waar je niet goed in bent en de verantwoordelijkheid doorgeven aan iemand waar je vertrouwen in hebt. Het eerste doel is natuurlijk altijd om de leidinggevende te laten groeien, om de kwaliteiten die al in de mens zitten, te versterken en naar boven te halen.”

En hoe gaat het er tot nu toe mee?
“Ik heb dit jaar de eerste opdrachten binnen kunnen halen en dat heb ik mede gedaan door te netwerken. In maart ben ik lid geworden van BNI Veldhoven en na de zomer ben ik aangesloten bij een aantal andere netwerken in de regio. Ik merk namelijk dat ik het vooral moet hebben van mijn naamsbekendheid. Ik heb geen product dat ik uit een magazijn haal; ik moet ondernemers overtuigen van de meerwaarde die ik kan bieden. Ik krijg goede energie van het netwerken en vind het leuk om de mensen en bedrijven in de regio te leren kennen en MenS | Durf te groeien bij hen onder de aandacht te brengen.

Naast coach en sparringpartner wil ik ook een steun en toeverlaat zijn voor de leidinggevenden die ik help. Omdat ik jarenlang eerst in loondienst en daarna als interim gewerkt heb als leidinggevende, heb ik goede ideeën over het organiseren en structureren van het werk en zie ik de verbetermogelijkheden. De ervaring als interim neem ik mee in het coachen van andere leidinggevenden. Dat heeft dit jaar al tot een aantal mooie coach- en leiderschapstrajecten geleid.”

Hoe werkt die coaching door Marc Spruit van MenS | Durf te groeien?
“Zo’n traject begint met een inventarisatie om in kaart te kunnen brengen waar de knelpunten zitten. Door de leidinggevende en een aantal medewerkers te spreken en door een werkoverleg bij te wonen, krijg ik een beeld van hoe de dingen gaan. Met dat beeld kan ik een inschatting maken van waar de winst valt te halen.
Na de inventarisatiefase begint het daadwerkelijke traject. Dat kan bestaan uit coachgesprekken met de leidinggevende, het bijwonen van teamoverleggen of andere teamobservaties en eventuele teamsessies met het team. Alles bij elkaar duurt een gemiddeld leiderschapstraject zes maanden, maar afhankelijk van de vraag en de specifieke omstandigheden maak ik het traject altijd op maat.”

Hoe kijk je terug op 2022?
“Het afgelopen jaar was zeker niet altijd makkelijk. Het liefste had ik vanaf dag 1 een mooie volle orderportefeuille gehad, maar het opbouwen vraagt geduld. De verleiding is dus regelmatig wel groot geweest om weer op zoek te gaan naar een interim-opdracht waarbij ik zelf weer als leidinggevende een team onder mijn hoede neem. Nu kan ik gelukkig zien dat de groei er in zit en kan ik met vertrouwen naar 2023 kijken. Daarom was het zakelijk een mooi jaar waarin ik ook zelf veel heb kunnen leren en groeien.”

Wat wil je nog zeggen tegen de mensen die dit lezen?
“Ik kan gelukkig altijd met een bepaalde nuchterheid naar het leven kijken en weet dat alles voorbij gaat. Zo sta ik ook in mijn werk. Aan ondernemers, leidinggevenden en hun medewerkers wil ik graag meegeven: loopt het even niet lekker, vraag dan hulp en weet dat deze periode ook weer voorbij gaat. Ik heb in ieder geval heel veel energie gekregen van 2022, ik zie waar ik naartoe wil en ben bereid daar hard voor te werken. Ik wens iedereen alvast een succesvol nieuw jaar waarin ik hoop dat samen groeien centraal staat!”