Een zaadje planten is niet heel moeilijk. Zorgen dat het zaadje uitgroeit tot een mooie bloeiende plant, dát is waar het om gaat. Water geven en erop vertrouwen dat het goed komt. Zo is het met leiding geven ook. Het begint met vertrouwen, in jezelf, in je kunnen, maar ook in je team. In mijn werk ervaar ik hoe mensen omgaan met vertrouwen en mag ik vanaf de zijlijn toekijken hoe de zaadjes tot bloei komen.

“Het mooiste compliment dat ik ooit van iemand heb gekregen is ‘Ik ben je er dankbaar voor dat ik nu op deze positie zit!’ Het eerste wat ik dacht was; ‘Wat heb ik daaraan bijgedragen, niet veel toch?’ Zij zag dat anders. Jaren geleden gaf ik leiding aan een team en één van de teamleden gaf aan zelf de ambitie te hebben om leiding te gaan geven. Ik zei: ‘Als je dat écht wilt, moet je ervoor gaan.’ Ik herinnerde me niet dat ik dat gezegd heb, maar blijkbaar was het destijds de trigger die ze nodig had om stappen te zetten.

Toen ik haar compliment kreeg, hoorde ik dat ze inmiddels was doorgegroeid van teamleider naar een managementrol en later zelfs een senior managementrol. En, nog veel belangrijker, ze zat helemaal op haar plek, het gaf haar alles waar ze van gedroomd had. Hoe mooi is dat? Ze heeft haar talenten ingezet, hard gewerkt en is daardoor gegroeid.

Toch bleef bij mij de vraag hangen ‘Wat heb ik daar nu aan bijgedragen?’. Het antwoord is eigenlijk heel eenvoudig: ik heb haar vertrouwen een boost gegeven. Doordat ik heb gezegd dat ze ervoor moest gaan, kreeg zij vertrouwen in zichzelf en dat was wat ze nodig had om te groeien. Het zaadje was al geplant, het had alleen een beetje vertrouwen nodig om uit te groeien.

Je ziet wat één kleine – misschien zelfs wel onbewust uitgesproken – opmerking kan doen. Van alles wat ik had kunnen zeggen – en ja, dat had ook iets negatiefs kunnen zijn – heb ik gezegd dat ik in haar geloofde door uit te spreken dat ze ervoor moest gaan. Dát was wat ze nodig had. Vertrouwen zit soms maar in een enkel woordje of in een zinnetje. Het kan zó belangrijk zijn, zelfs bepalend voor iemands leven of carrière.

Mij deed haar compliment goed, ik groeide er zelf van. Zaadjes worden er genoeg geplant; complimenten of bemoedigende opmerkingen kunnen maken dat een zaadje uitkomt en uitgroeit tot een mooie bloem. Daar kun je gerust op vertrouwen.”