Een sterk team ís er niet ineens, daar moet je aan bouwen. Het moet aandacht krijgen om te kunnen groeien en het moet onderhouden worden om sterk te blijven. Als leidinggevende wil je balans creëren tussen productief zijn en prettig samenwerken. Een pittige opgave maar zeker geen onmogelijke. Mens | Durf te groeien helpt je waar het nodig is.

Kernwaarden bepalen

Alles valt of staat met de kernwaarden van je onderneming, je afdeling of je team. Kernwaarden zijn als het ware de gedragsregels van je bedrijf: hoe willen we met elkaar omgaan en hoe willen we behandeld worden? Daaruit vloeit automatisch voort: hoe willen we met onze klanten omgaan en hoe behandelen we die? Met een beetje Googlen op internet kun je al snel een lijstje met kernwaarden samenstellen die misschien wel bij jouw bedrijf passen. Maar zo eenvoudig is het nu ook weer niet. Om er echt voordeel van te hebben, komt er nog wel wat meer bij kijken.

Ruggengraat van je bedrijf

Kernwaarden zijn de ruggengraat van je bedrijf en het team waarmee je werkt en komen voort uit jou als persoon. Wie ben je, waar sta je voor? Kernwaarden héb je, die komen voort uit jouw ‘zijn’, automatisch en onbewust. Jouw gedrag en jouw voorkeuren kun je vertalen naar jouw waarden, niet andersom. Nou ja, dat kan wel, maar dan houd je het niet vol. Omdat het niet intrinsiek is. Kernwaarden die vanuit jezelf komen – omdat je zo bént en zo naar de wereld kijkt – voelen goed en zijn makkelijker om uit te dragen.

Passende teamleden

De mensen waarmee je werkt geven mede invulling aan de waarden. Wanneer je team groeit, is het daarom belangrijk mensen aan te nemen die passen bij jouw kernwaarden. Niet raar dus om in een sollicitatiegesprek daar al aandacht aan te besteden. Iemand die ver afstaat van jouw manier van samenwerken en omgaan met elkaar, zal niet in je team passen en dus minder bijdragen aan een optimale samenwerking.

Focus op kernwaarden

Zijn de kernwaarden helder, dan is het zaak om er een scherpe focus op te houden. Elk teamoverleg mogen ze aan bod komen en teamleden mogen elkaar erop aanspreken als de focus verslapt. Leuk dat je die grote order binnen hebt gehaald, maar als dat ten koste is gegaan van één van de kernwaarden voelt het misschien toch niet goed. Het kan dan zelfs ten koste gaan van het lange termijn succes.

Feedback

Niets zo moeilijk als eerlijke feedback geven op collega’s, maar je zult al snel merken dat het eenvoudiger wordt als het gaat over het hart van het bedrijf – de kernwaarden dus. Als je bereid bent voor elkaar door het vuur te gaan, écht commitment met elkaar en het bedrijf voelt, betrouwbaar bent, respect voor de wereld om je heen hebt en duidelijk kunt zijn, is feedback geven makkelijker dan je denkt. Zéker als elkaar open en eerlijk feedback geven onderdeel is van de kernwaarden van je bedrijf!

Investeren in kernwaarden

Wanneer de kernwaarden van een team bepaald zijn, is minder sturing nodig omdat alle neuzen al dezelfde kant op staan. Een team dat als los zand – zonder gezamenlijke waarden – samenwerkt, valt sneller uit elkaar of gaat alle kanten op. Alle reden dus om vanaf het begin te investeren in de kernwaarden; alleen op die manier lukt het om optimale samenwerking tot stand te brengen en vast te houden.

Kan ik je helpen bij het bepalen van je kernwaarden en het verbeteren van de samenwerking binnen jouw team? Neem gerust contact op, samen komen we verder!