Persoonlijk leiderschap is het vermogen om zelf sturing en richting te geven aan hoe je in het leven staat, aan je reacties op je omgeving en aan je eigen gedrag en acties.
Maar wat betekent dat eigenlijk precies en hoe doe je dat?

Persoonlijk leiderschap begint met zelfkennis

Om je leven sturing en richting te geven moet je weten wie je bent, waar je voor staat. Het is belangrijk dat je jezelf in je zuiverste vorm kent, vrij van al je onzekerheden en angsten. Door jezelf zo te kennen weet je ook door je onzekerheden heen wat jij wilt doen, welke kant jij op wilt. Om dat vervolgens op daadkrachtige wijze te kunnen doen, is het belangrijk om geloof te hebben in jezelf en dat je dat geloof omzet in daden en acties.

Door dit te doen bouw je aan je zelfeffectiviteit. Dat is het vertrouwen in je vermogen om specifiek gedrag in de praktijk te brengen. Met die toenemende zelfkennis en zelfeffectiviteit kies je steeds meer het gedrag en de reacties die bij je passen. Je wordt steeds authentieker.

Persoonlijk leiderschap is authentiek zijn

Het gaat dus om wie je bent als je vrij bent van je onzekerheden en angsten. Wanneer ben je daar dan vrij van? Je zou denken dat je dat bent wanneer je deze goed wegstopt, ze negeert of wanneer je jezelf zo sterk maakt dat je er geen last van hebt. In werkelijkheid zijn dat slechts manieren om er tegen te vechten. Dit vechten leidt tot gedrag en acties die juist verder van je af liggen. Je creëert een soort harde buitenschil waarmee je bepaalt welke indruk je op je omgeving wilt maken. Het andere uiterste is dat je je helemaal identificeert met je angsten en dat je acties juist helemaal gebaseerd zijn om te voorkomen dat gebeurt waar je bang voor bent.

Authentiek wordt het pas wanneer je je angst en onzekerheid ziet en wanneer je nog steeds weet welke actie je vanuit jezelf zou willen kiezen. Wanneer je je bewust bent dat het er is en je het er gewoon kunt laten zijn, dan kun je zelf je reactie kiezen.

Persoonlijk leiderschap is iets doen en iets laten

Om sturing en richting te geven aan jouw leven is het dus belangrijk dat je iets doet en dat je iets laat. Wat je laat, is dat je jouw angsten en onzekerheden jouw reactie en je gedrag laat bepalen. Je wilt niet dat zij aan het stuur zitten.

Wat je doet, is luisteren naar wie jij zelf bent. Wanneer je daar zuiver naar kunt luisteren dan komen je acties en reacties als vanzelf of als ingevingen naar boven. Je gedrag is authentiek en zal ook zo worden herkend door anderen. De reactie die je terugkrijgt zal daarom ook veel beter bij je passen.

Persoonlijk leiderschap binnen teams

Persoonlijk leiderschap binnen een team zorgt dat de acties en reacties van de teamleden op elkaar aansluiten. Authentiek gedrag stimuleert authentiek gedrag.

De samenwerking loopt soepeler wanneer de communicatie niet wordt beïnvloed door persoonlijke angsten en onzekerheden. De communicatie is dan zo zuiver mogelijk en kan gaan over de dingen die echt belangrijk zijn.