Groei is voor mij belangrijk en daar valt heel veel onder. Zit je op de verkeerde plek, denk je dat je niet meer kunt, durf je iets niet of heb je last van iets of iemand? Groei is de oplossing. Alles wat moeilijk of lastig is of wat niet lukt, kan worden opgelost door ergens in te groeien, door iets te leren.

We doen voortdurend allerlei dingen die we zelf niet willen maar die van ons worden verwacht, waar we geen nee tegen durfden te zeggen. Groei gaat ook over keuzes maken. Wat wel? Wat niet? En ook de keuze maken ‘Waar ga ik voor?’.

Ik vind dit zo gaaf en zo belangrijk omdat het gaat over mijn eigen weg. Ik durf mezelf wel een ervaringsdeskundige te noemen als het gaat over groei. Met heel veel vallen en opstaan, allerlei (sociale) angsten, weerzin en zin, een sterke behoefte om vooruit te gaan, heb ik steeds stapjes gezet en ben ik stap voor stap steeds verder gekomen op m’n pad. En dat gaat altijd zo verder.

Ik heb geen spijt van de keuzes die ik heb gemaakt en ook de dingen die me zijn overkomen hebben me altijd verder gebracht. Om een paar voorbeelden te geven: In mijn werk heb ik 2 keer meegemaakt dat ik plotseling werd ontslagen, in 2 andere banen heb ik zelf opgezegd omdat de match in mijn ogen niet goed genoeg was. In alle gevallen had ik kort daarna werk dat op dat moment beter bij me paste, dat me financieel weer vooruit hielp en dat me de gelegenheid gaf om verder te groeien.

Vertrouwen

Wanneer ik terugkijk op m’n leven tot nu toe bood elke verandering vooruitgang. Niet dat het altijd direct vanzelf ging maar ik kon er wel op vertrouwen dat het goed kwam. Daarom is vertrouwen een sleutelwoord voor mij. Vertrouwen in jezelf en vertrouwen in het leven. Natuurlijk is dat vertrouwen niet altijd de hele tijd aanwezig. Ik heb regelmatig dagen dat ik het even niet zie, hoewel dat er wel steeds minder zijn geworden. Nu weet ik dat ik dat dan maar uit moet zitten voor zolang het duurt. Ook al voelt dat niet prettig. Het gaat vanzelf weer weg en dan gebeuren er dingen waardoor het vertrouwen terugkomt. Het enige dat ik moet doen is zo goed mogelijk, zo normaal mogelijk, doorgaan. Soms schakel ik even een tandje terug maar ik blijf wel in beweging.

Vanuit deze ervaring kan ik het moeilijk aanzien als mensen vastzitten in ongelukkig zijn in hun werk of in hun leven. Als ze het gevoel hebben vast te zitten in iets dat ze zelf niet kunnen veranderen. Ik denk dan: ‘Dat kan wel!’

Maak een keuze

Er is van alles mogelijk en de zekerheid die je misschien probeert vast te houden, is geen zekerheid. Dingen veranderen toch, of je er nu wel of niet iets aan doet. Maak daar dan ‘jouw verandering’ van. Laat je je leiden door de angst die je voelt of accepteer je dat die angst er is en blijf je nog steeds bezig met wat je wilt, wat je belangrijk of leuk vindt?

Maak de keuze ‘Blijf ik lekker zo doorgaan en word ik gelukkig met wat er is?’ of ‘Kom ik in beweging en ga ik de dingen doen die bijdragen aan mijn geluk?’ Mensen in die keuzes helpen en in die beweging begeleiden dat is wat ik graag doe en mijn bedrijf MenS is daartoe mijn middel.