Als leidinggevende sta je altijd een beetje los van het team. Je hoort natuurlijk bij je team, maar omdat jij als enige de bevoegdheid hebt om bepaalde keuzes te maken, ben je ook niet helemaal gelijk. Vooral als je bent doorgegroeid vanuit een team naar een leidinggevende rol dan merk je het verschil.

De uitdaging is om zo goed mogelijk om te gaan met dat verschil. Anders kan het namelijk een heel eenzame rol worden. Ik geloof niet in net doen alsof er geen verschil is. Daarom is mijn manier hierin om zo open en eerlijk mogelijk te zijn over alles wat er speelt en welke keuzes er gemaakt moeten worden. Door daar het hele team bij te betrekken, laat je iedereen vanuit zijn eigen rol en verantwoordelijk meedoen en meebeslissen over de te lopen koers. Ook jij als leidinggevende geeft jouw input in dat proces en pakt je rol als eindverantwoordelijke en beslisser.

Op deze manier stimuleer je het samenwerken als team en ben je zoveel mogelijk betrokken bij je team. Door het respect en het onderlinge vertrouwen dat je hiermee creëert is er geen afstand tussen jou en het team. En dus is er ook weinig ruimte voor eenzaamheid.

Eenzelfde eenzaamheid speelt ook voor jouw eigen leidinggevende en de collega leidinggevenden om je heen. Een deel van de oplossing is dan ook om samen met je collega’s ook je best te doen om een hecht team te vormen door open met elkaar te communiceren en elkaar te helpen op de momenten dat het even lastig is.

Doe het samen, dan ben je niet alleen!