Vanuit mijn jarenlange ervaring als leidinggevende in de financiële dienstverlening weet ik dat deze rol veel van je vraagt.

Een veeleisende rol

Je geeft leiding op de werkvloer en hebt meestal de verantwoordelijkheid voor een behoorlijk aantal mensen. Vanaf de werkvloer zitten er vaak ook een aantal lagen boven je voordat je bij de directie bent. Elke laag boven je voelt de organisatiedruk en -verwachtingen van boven en geeft een deel daarvan door aan de laag daaronder. Als laatste in dit rijtje heb je stevige schouders nodig en soms een beetje teflon om goed met die druk om te gaan. De ene periode heb je misschien een leidinggevende die zich al katalysator opstelt om zo de druk voor jou beheersbaar te houden. Een andere keer is het iemand die geen enkele weerstand vormt en die alles ongefilterd door laat vallen.

Uitdagingen

Het leven van een leidinggevende is vol uitdagingen. Hoeveel van de druk en verwachtingen, die je van de organisatie ontvangt, geef je door aan je team of de mensen binnen je team? Hoe filter je alle informatie zodat het ook voor je team behapbaar blijft? De mensen in het team hebben behoefte aan sturing, richting en feedback. Zij hebben ook hun eigen behoeften, wensen en problemen en verwachten daarbij ook de inbreng van hun leidinggevende. Hoe zit het dan ook nog met jouw eigen behoeften, wensen en problemen en de dingen die je zelf graag (met je team) wilt bereiken. Kun je daar voldoende je ei in kwijt en kun je daarmee ook voldoende bij anderen terecht?

Sparren

Ik heb het altijd als prettig ervaren dat ik af en toe weer nieuwe mogelijkheden en nieuwe inzichten ontdekte wanneer ik een training volgde of wanneer ik een coachtraject doorliep. Ook het sparren met collega’s heb ik altijd als heel waardevol ervaren. Met mensen die weten welke uitdagingen je op je bord hebt liggen, is het gemakkelijk schakelen. Daarom help ik met MenS | Durf te groeien, door leiderschapscoaching on the job andere leidinggevenden om te gaan met de uitdagingen die zij op hun weg vinden.

Heb je veel herkenning in de beschrijving van de uitdagingen van een leidinggevende en kun je wel wat hulp gebruiken? Neem dan contact met me op voor een kennismaking. Dan kijken we samen of ik iets voor je kan betekenen.