Graag vertel ik je wat meer over het leiderschapstraject van MenS | Durf te groeien. Niet zo zeer over voor wie het trajecten geschikt is, maar vooral over hoe het eruitziet en wat je mag verwachten. Veel opleidingen voor leidinggevenden worden in de vorm van een training of enkele coachgesprekken aangeboden. Waarom zou je dan kiezen voor een langer lopend traject zoals het MenS | Durf te groeien-leiderschapstraject?

Het traject

Het leiderschapstraject is praktijkgerichte coaching ‘on the job’ voor jou als leidinggevende. Het bestaat uit een combinatie van teamobservaties, coachgesprekken en tussentijds onbeperkt sparren. Dat laatste betekent dat je tussen de geplande afspraken ook een afspraak kunt maken om een specifieke situatie voor te bereiden of uitdaging aan te pakken. Het resultaat van het traject is dat je jezelf als leidinggevende goed leert kennen en dat je ook gebruik maakt van alle kwaliteiten die in je team en om je heen aanwezig zijn. Dat levert groei op voor zowel jou als leidinggevende als voor het team. Dit leidt tot betere prestaties en een betere sfeer en samenwerking. En het geeft jou meer plezier en minder moete in het leidinggeven.

Waar loop jij tegenaan?

Omdat ik al jarenlang zelf actief ben als leidinggevende in de financiële dienstverlening weet ik hoe veel deze rol van iemand kan vragen. Je hebt de verantwoordelijkheid voor een heel team en tegelijkertijd de verwachtingen van de hele organisatie. Er wordt veel van je gevraagd in die rol. Jouw leidinggevende verwacht dat je het team laat doen wat het bedrijf heeft bepaald. Je team verwacht dat je naar hen luistert en dat je rekening houdt met hun wensen en belangen.

Keuzes maken

Leidinggeven is keuzes maken. Je bent voortdurend bezig afwegingen te maken om de balans te vinden tussen kwaliteit en kwantiteit, resultaat en proces, aandacht voor de prestaties en aandacht voor de mensen, de korte termijn en de lange termijn. Al deze aspecten zijn belangrijk en daarom moet je regelmatig de focus verleggen.

Ervaring leert

Ik heb gemerkt dat wanneer je het vak van leidinggeven langer doet de keuze steeds makkelijker worden en je die steeds vloeiender gaat nemen. Een ervaren leidinggevende voelt meer gemak en vertrouwen bij het maken van veel van de nodige keuzes. Toch blijven er altijd dingen over die minder gemakkelijk gaan en die minder vertrouwd voelen. In het leiderschapstraject help ik je vanuit mijn ervaring om daar op een goede en succesvolle manier mee om te gaan. De kern is dat je vindt wat jouw kracht is in het leidinggeven en waar je andere mensen bij in wilt zetten.

Voorbeelden uit de praktijk

Mijn eigen ervaringen, die ik meeneem in dit leertraject, onderstreep ik graag met een paar voorbeelden uit de praktijk van een interim-opdracht die ik als leidinggevende deed. Daar werkte ik samen met een andere leidinggevende die altijd met warme en oprechte aandacht naar de mensen in het team luisterde en niet direct reageerde, maar eerst meer vragen stelde om het oprecht beter te begrijpen. Dat maakte mij er bewust van dat – ook al deed ik mijn best om goed te luisteren – ik altijd al een gedachte, reactie of kritisch stemmetje in m’n hoofd had. Er kwam niet altijd een vraag in me op.

Het voordeel van de aanpak van de andere leidinggevende is dat collega’s zich heel goed gehoord voelen en dat hun inbreng ook heel duidelijk is. Doordat ik me hier sindsdien veel bewuster van ben is het ook gelukt om dit daarna meer te gaan toepassen.

Een ander voorbeeld is dat diezelfde leidinggevende vanuit haar eigen enthousiasme heel gemakkelijk de groep inspireerde en enthousiasmeerde om snel aan de gang te gaan en de schouders er onder te zetten. Dat zette me aan het denken over hoe dat bij mij is. Hoewel ik best een groep enthousiast kan maken, is dat bij mij minder mijn natuur. Ik wek vooral vertrouwen en geef een bepaalde rust aan een groep. Ik inspireer een groep eerder tot zorgvuldige dan tot snelle actie.

In dit tweede voorbeeld kwam ik niet zozeer tot de conclusie dat ik iets aan mijn aanpak wilde veranderen. Ik heb mezelf daardoor juist beter leren kennen en daardoor heb ik ook reëlere verwachtingen van wat ik wel en niet te bieden heb. Dit voorbeeld heeft me geïnspireerd om te kijken hoe ik op de momenten dat het nodig was toch dit enthousiasme in de groep kon krijgen door anderen die dit wel hebben naar voren te laten komen. Er is altijd in je team of bij je collega’s wel iemand te vinden die precies de inspiratie en het enthousiasme kan overbrengen die de groep nodig heeft. Het mooie is dat degene die je het vraagt dit vaak ook heel leuk vindt. Bovendien geef je die collega ook een kans om te groeien.

Ken jezelf maar doe niet alles zelf

De moraal van dit verhaal en de ongeschreven regel van het MenS | Durf te groeien – leiderschapstraject is dus niet dat je alles moet leren wat een leidinggevende moet kunnen en dat je moet leren hoe een leidinggevende zich gedraagt. Het gaat erom dat je jezelf kent, dat je jouw krachten en kwaliteiten inzet. Je geeft anderen de kans om te leren en te groeien door ze in te zetten op de onderdelen waar jij minder sterk in bent. Dat hoeft je er natuurlijk niet van te weerhouden om je collega’s ook van je te laten leren door ze in te zetten op de dingen waar jij wel goed in bent. Beiden zijn van belang, maar voor jouw ontwikkeling als leidinggevende ligt de focus op het eerste.

Samen groeien met je team

Jouw ontwikkeling valt samen met de ontwikkeling van je team. Daarom is het leiderschapstraject een combinatie van teamobservaties en coachgesprekken. De insteek is om echt te kijken naar de praktijk van jou als leidinggevende met jouw team en de mensen die daarin zitten. Dat doen we binnen de context van jouw bedrijf, het werk dat daar moet gebeuren en de verwachtingen die daar bij horen. De aanpak is dus zeer praktijkgericht. Dat wordt versterkt door de mogelijkheid om, tussen de geplande momenten in, extra contactmomenten te plannen om te sparren of een lastige situatie, die je als leidinggevende tegenkomt, gezamenlijk voor te bereiden.

Wat mag je verwachten?

Het leiderschapstraject duurt zes maanden. Door coaching ‘on the job’ en teamobservaties maak ik kennis met jou en je team. Wie zijn jullie en wat hebben jullie samen in huis? Wat zijn jullie individuele en gezamenlijke doelen? Wat gaat er goed en wat kan er beter? Tussen de geplande momenten sta ik altijd voor je klaar. De meeste problemen kunnen nu eenmaal niet wachten tot een volgend gesprek. Uitdagingen die je onderweg tegenkomt pakken we tussentijds aan. Dat kan een specifieke situatie zijn met een individuele medewerker, de voorbereiding van een belangrijk werkoverleg of een uitdagende opdracht vanuit het bedrijf. Door deze unieke mogelijkheid om tussentijds te sparren, sluit dit traject aan bij de dagelijkse uitdagingen waar jij als leidinggevende mee te maken hebt.

Wat levert het op?

Tijdens het MenS | Durf te groeien – leiderschapstraject leer je jezelf als leidinggevende beter kennen en je leert bewust te werken aan de ontwikkeling van je team. Door op meer verschillende manieren te kijken naar het team en de teamleden werk je gericht aan het verbeteren van de samenwerking en de prestaties. Het resultaat is een tevreden team, een tevreden organisatie, en meer plezier en minder moeite in het leidinggeven.

Interesse?

Heb jij behoefte om deze resultaten te behalen en je op een praktijkgerichte manier te ontwikkelen als leidinggevende? Neem dan contact met me op. Stuur me een bericht of plan een kennismakingsgesprek. Er is altijd ruimte voor groei!