Wanneer je al je uitdagingen oplost met een kortetermijnoplossing dan weet je zeker dat je er op korte termijn minstens zoveel uitdagingen voor terug krijgt.

In een organisatie waar …

o … de werkdruk hoog ligt

o … regelmatig pieken voorkomen in de productie

o … regelmatig iets mis gaat

o … de kwaliteit niet op orde is

o … regelmatig onvoorziene gebeurtenissen plaatsvinden

o … er veel druk is vanuit verschillende belanghebbenden

… zal er regelmatig een snelle kortetermijnoplossing nodig zijn.

Wanneer dezelfde kortetermijnproblemen terug blijven komen, belemmeren deze de werkelijke groei en vooruitgang van het bedrijf. Je doet een paar stappen vooruit en valt dan weer één of meer stappen terug.

Daarom is mijn enigszins tegenstrijdig klinkende advies: neem de tijd voor je crisisbeslissingen! Of, in het oud-Grieks, ‘Festina lente’: haast je langzaam.

Ik doe dat door in elke kortetermijnbeslissing die ik neem een stukje lange termijn mee te nemen. Wanneer je een crisis oplost met de gevolgen voor de langere termijn in gedachten dan werk je écht aan duurzame verbetering en groei van jouw team en jouw bedrijf.

Dat is dus wat het je oplevert. Wat het je kost is dat zo’n beslissing soms net iets langer duurt. Soms laat het effect ook net iets langer op zich wachten, maar dat is lang niet altijd het geval.

Wat het je naast duurzame verbetering oplevert, is dat het volgende kortetermijnprobleem een écht nieuw probleem is.

Je bent uit de vorige uitdaging verder gegroeid naar de volgende uitdaging.

Neem jouw kortetermijnbeslissingen van de afgelopen tijd eens onder de loep. Hoeveel langetermijneffect nam je mee in je afweging en in je keuze?