Behoor je tot de mensen die de wereld willen veranderen? Of behoor je tot de mensen die liever willen dat alles blijft zoals het is? Ik antwoord ‘ja’ op beide vragen.

Er zijn veel dingen in de wereld die ik graag anders zou zien en ik probeer daar op een bescheiden manier ook mijn steentje aan bij te dragen. Tegelijkertijd zijn er veel dingen die ik koester en die ik graag zo wil houden.

In beide gevallen is de invloed die ik daar op heb beperkt. Dingen veranderen toch. Daarom kan ik in lijn met wat Stephen R. Covey ons in ‘De zeven eigenschappen van effectief leiderschap’ heeft geleerd, twee dingen doen. Ik kan mijn invloed vergroten of mijn betrokkenheid verkleinen.

De cirkels van invloed en betrokkenheid

Ik heb het over de cirkel van betrokkenheid en de cirkel van invloed. Het is een simpele en doeltreffende manier om te dealen met verandering. Of het nu de verandering is die je wilt realiseren of een verandering die je overkomt. In beide gevallen is het een hulpbron.

De cirkel van betrokkenheid gaat over alles waar jij waarde aan hecht, waar je je betrokken bij voelt, wat je koestert of wat je juist zou willen veranderen.

De cirkel van invloed gaat over alles waar jij invloed op hebt. Alles waarbij jij in staat bent te zorgen dat het zo blijft of dat het juist verandert.

Omgaan met de (veranderende) omgeving

Bij leidinggeven en coachen gebruik ik dit model graag omdat het je helpt de juiste vragen te stellen om de situatie in beeld te brengen. Wanneer je een verandering wilt realiseren dan is het interessant om jezelf de vraag te stellen of die verandering binnen jouw invloedssfeer ligt. Als dat nog niet het geval is, wat kun je dan doen om jouw invloed te vergroten?

Anders ligt het wanneer je wilt leren om te gaan met verandering, met tegenslag, met de dingen waar je niet blij mee bent of die niet zijn zoals je zou willen. In dat geval is de vraag: Tot waar reikt jouw betrokkenheid bij dit probleem? Wat kun je doen om die betrokkenheid te verkleinen? Wil je dat ook? Op welke aspecten rond dit onderwerp heb je invloed of kun je jouw invloed vergroten?

Je kunt op deze manier leren alle omstandigheden te zien als een kans om zelf te leren en te groeien. Door je cirkel van invloed te vergroten krijg je meer grip op de veranderingen die jij wilt zien en door je cirkel van betrokkenheid te verkleinen krijgen de omstandigheden waar je geen invloed op hebt minder vat op je. In beide gevallen voorkom je frustratie en zul je tevreden zijn met het effect.

De invloed en betrokkenheid van het team

In een team spelen vaak ook de nodige frustraties over bijvoorbeeld het beleid van het bedrijf, over het management, over de samenwerking met andere teams of de samenwerking binnen het eigen team. In dat geval zijn de cirkels van invloed en betrokkenheid ook nuttige hulpmiddelen. Op welk gebied kan het team de invloed vergroten op het onderwerp van de frustratie? Of als dat niet kan, hoe kan het team de betrokkenheid bij de onderwerp verkleinen zodat men er minder last van heeft.