Leidinggeven is beslissingen nemen en keuzes maken. Dat zijn de dingen die het zo’n leuk vak maken! Vaak zijn de voors en tegens van een beslissing helder; dan is het nemen van de beslissing niet zo lastig. In andere gevallen is het lastiger het wanneer je niet zo zeker bent wat de beste keuze is. Wat doe je dan?

Soms kom je er niet onderuit om een keuze te maken, omdat alles anders niet verder kan. Maar is dat ook echt zo? Een gemaakte keuze die goed uitpakt is de bevestiging dat het altijd goed is om toch te kiezen. Een keuze die verkeerd uitpakt, kan nog veel extra (herstel)werk opleveren. Het gebeurt allebei wel eens. Maar wat zou er gebeuren als je nog even geen beslissing neemt? Wanneer geen van de opties de juiste lijkt, dan is dit toch ook een serieuze optie.

Niets doen en zien wat er dan gebeurt – durf jij het aan om nog even te wachten? Wanneer een probleem niet wordt opgelost, dan blijft het probleem dus bestaan. Je hebt al nagedacht over een oplossing. Het voortbestaan van het probleem is daardoor geen optie meer. Er blijven op de achtergrond krachten werken die er voor zorgen dat zich vanzelf een keer een (betere) oplossing aandient. Wat die oplossing moet zijn, wordt vanzelf duidelijk. En dat gebeurt vaak veel sneller dan je denkt. Soms leidt het feit dat je het loslaat een paar minuten later al tot het eureka-inzicht. Een andere keer moet er eerst een nachtje slapen overheen gaan. Inspiratie kan zich altijd aandienen.

In het zeldzame geval dat er geen nieuwe oplossingen ontstaan, kun je elk moment nog besluiten toch een keuze te maken. Maar durf jij het aan om tot die tijd even niets te doen?

Vaag verhaal? Probeer het maar eens uit!