Nadia Ghorbandi werkt binnen de Rabobank Groep op de afdeling Bijzonder Beheer als team lead van team Schuldsanering. In deze hoedanigheid heb ik een jaar lang intensief met haar samengewerkt om samen leiding te geven aan twee teams van in totaal 26 personen. Deze teams moesten opnieuw worden ingericht in de organisatieverandering die op dat moment plaatsvond binnen Bijzonder Beheer. Ons doel was om zowel op persoonlijk als op team-niveau een basis neer te zetten waar Nadia en de teams samen zelfstandig op verder konden bouwen. In dit korte interview deelt Nadia hoe zij deze samenwerking heeft ervaren. 

Samen sterk door aanvulling

“Team Schuldsanering helpt mensen met ernstige schulden”, legt Nadia uit. “Toen ik als leidinggevende werd geconfronteerd met een tweede team is Marc ingeschakeld om dat proces te begeleiden. De samenwerking heeft bijna een jaar geduurd; daarna is Marc intern verhuisd naar team Vordering voor een soortgelijk traject.” 

Volgens Nadia was er sprake van een complementaire samenwerking – twee verschillende persoonlijkheden die niet botsen maar elkaar juist aanvullen. “Marc is als mens heel analytisch”, legt Nadia uit. “Hij weet heel goed overzicht te bewaren. Daar tegenover sta ik; ik neem het voortouw, ga de uitdaging aan en ben daadkrachtig. Natuurlijk kan het dan ook wel eens botsen, maar wanneer we die conflicten uitgesproken hadden, zagen we direct hoe we onze samenwerking konden verbeteren.” 

Eerst de mens

“Ik heb veel geleerd vanuit Marc’s rol als coach binnen het team”, gaat Nadia verder. “Marc is heel sterk op persoonlijk, menselijk vlak. Wat hij doet voelt niet alsof je gecoacht wordt; Marc is een betrokken gesprekspartner die het beste met jou en je team voor heeft. Als je dicht bij de mens staat dan volgt de rest vanzelf; in dit geval een hechte samenwerking binnen het team, wat de basis is voor concrete bedrijfsdoelen.” 

“Het is leuk om te ontdekken waar iedereen binnen het team goed in is. Wanneer mensen doen waar ze goed in zijn, zal het team excelleren. Ook kun je van elkaar leren en zo samen een resultaat neerzetten.” 

Een zelfstandig team

“Ik heb Marc leren kennen als een hulpvaardig persoon die op een coachende manier problemen blootlegt en mensen hulpmiddelen aanreikt om daar een oplossing voor te vinden”, concludeert Nadia. “Door zijn doortastendheid weet hij goed de behoeftes binnen het team te peilen en kan hij zich daar goed naar schikken. Daarnaast helpt Marc alles zodanig neer te zetten dat zowel ik alsmede het team zelfstandig vooruit kunnen. Marc heeft de basis neergezet waarop wij kunnen bouwen.”