Leiderschap verbeteren

Hoe kan ik mijn leidinggevende kwaliteiten versterken en mijn leiderschap verbeteren?

 

Hoe kan ik mijn leidinggevende kwaliteiten versterken en mijn leiderschap verbeteren?
Deze vraag speelt bij veel leidinggevenden, leiders, managers en teamleiders die het lastig vinden om in alle aspecten van het leidinggeven het door hen beoogde resultaat te bereiken.

Met MenS | Durf te groeien help ik je om weer grip te krijgen op je organisatie. Daarvoor gebruik ik onder andere de onderstaande handvatten.

De rol van teamwork

Sommige leiders hebben moeite om de taken binnen het team adequaat te verdelen. Uiteindelijk ben je met z’n allen verantwoordelijk voor het werk dat je levert en het resultaat dat je samen neerzet. De één is geneigd om juist heel veel zelf te doen, terwijl de ander het liefst alles uit handen geeft. Het is belangrijk om de juiste balans te vinden in zelf doen of delegeren en aan het team overlaten of in het team helpen en het team het zelf laten ontdekken. Je werkt voortdurend in de dynamiek van loslaten en vasthouden, van sturen en faciliteren.

De teamdynamiek dient mensen in hun kracht te zetten; je hoeft niet zelf alles te kunnen, noch hoef je dat van je medewerkers te verwachten. Het gaat erom dat iedereen doet waar hij of zij goed in is, en dat je elkaar op die manier ondersteunt. Jouw rol hierin is om iedereen op waarde te schatten en diens talenten optimaal te benutten – zodanig dat het team daarvan profiteert. Dat stimuleert zowel de ontwikkeling van je team en van de mensen in je team als jouw eigen ontwikkeling als leidinggevende.

Werkmodus uit

Het doel van jouw team is een resultaat neer te zetten, maar jouw leiderschap gaat verder dan alleen maar focussen op dat doel. Voor jou en iedereen geldt; er is méér dan alleen werken. Wanneer het ook met alle dingen om het werk heen goed gaat dan maak je het veel makkelijker om samen goede resultaten te halen.

Met onderstaande tips kun je je team op een breder vlak motiveren.

N

Maak ruimte voor ontspanning

Na ontspanning is altijd de aandacht en focus weer scherper. Wanneer iemand lekker in z’n vel zit kan hij of zij ook beter presteren. Ontspanning zit ‘m in de grotere dingen zoals teamuitjes en een borrel maar zeker ook in de kleine dingen zoals even samen lachen, het allemaal even niet te serieus nemen en de druk van de ketel halen. Door daar als leidinggevende ook in mee te doen versterk je de verbinding met je team.

N

Fouten maken mag

Iemand die continu bezig is alles goed te doen, werkt zodanig krampachtig dat het op den duur wel ergens gaat schuren. Fouten durven maken betekent dat je durft te groeien. Wanneer er geen fouten worden gemaakt, kun je je afvragen of je samen als team de grenzen van je kunnen wel voldoende opzoekt. Waar fouten wordt gemaakt, wordt geleerd en is een team in ontwikkeling.

N

Iedere stem is welkom

Het is belangrijk een sfeer neer te zetten waarin iedereen van zich durft te laten horen. Verschillende meningen betekent verschillende invalshoeken. Koester die diversiteit! De ene collega moet je misschien aanmoedigen zijn mening te delen, terwijl je iemand anders juist wat af moet remmen om ook ruimte voor anderen te maken. Wanneer twee al meer weten dan één, bedenk dan eens hoeveel potentieel er in een heel team zit.

N

Wees deel van het team

Een goede leidinggevende is iemand die probeert zich zo veel mogelijk tussen zijn teamleden te begeven. Iemand die tussen in plaats van boven de mensen staat kan het team beter motiveren. De motivator of inspirator die voor zijn of haar team staat kan natuurlijk ook heel veel beweging in een team teweegbrengen. Dat is heel waardevol en vaak ook heel zinvol. Het verschil met het van binnenuit werken aan de motivatie van je team is dat het effect duurzamer is. Daarbij is de motivatie en teamspirit ook minder afhankelijk van jouw aanwezigheid als leider.

Waarom wil jij je leiderschap verbeteren?

Iedere leidinggevende, leider, manager of teamleider wil goed zijn in die rol en iedereen heeft daar zijn of haar eigen aandachtspunten in. Wat zijn de onderdelen waarin jij je graag samen met je team in zou willen ontwikkelen? Waar wil jij als leidinggevende in groeien?

Ik denk en kijk graag met je mee hoe ik je kan helpen!

Neem vrijblijvend contact op

7 + 6 =