Geef jij je grenzen aan?

Ben jij assertief of cijfer je jezelf snel weg? Hoewel dit natuurlijk niet zwart-wit is zal iedereen toch vaak neigen naar het een of het ander. Assertiviteit wordt soms wel verward met egoïsme of met brutaal zijn. Ik kijk daar anders naar. Natuurlijk bestaan egoïsme en brutaliteit ook en zien we daar tegenwoordig ook best veel van. Toch zie ik een duidelijk verschil. Waar bij egoïsme en brutaliteit echt het belang van de betreffende persoon op de hoogste plaats staat is dat bij assertiviteit niet het geval. Een assertief persoon zet zijn belang bij of naast dat van een ander. 

Assertief zijn of jezelf wegcijferen 

Iemand die assertief is komt op voor zichzelf en zijn of haar mening. Het is dus niet zozeer egoïstisch gedrag maar veel meer een manier om je eigen grenzen te bewaken. Door assertief te zijn zorg je dat de belangen en meningen van anderen niet ten koste gaan van jou. Je mag best van een ander verwachten dat hij of zij ook rekening houdt met jou. Wanneer je dat niet doet, cijfer je jezelf weg. Dat gaat altijd in meer of mindere mate ten koste van hoe het met jou gaat. 

Hoe een wegcijferaar kan reageren 

Hoe je reageert op een vervelende of ongewenste situatie zegt veel over jouw mate van assertiviteit. Een voorbeeld: je collega in het team is niet altijd even strikt in het bijhouden van de gezamenlijke inbox. Het gevolg: sommige e-mails worden dubbel beantwoord en jij bent elke dag veel tijd kwijt met het opruimen van de inbox. Hoe ga je hiermee om? 

De reactie van een wegcijferaar is vaak géén reactie of hoogstens af een toe een kleine sneer of grap. De wegcijferaar bewaart liever de goede vrede dan dat hij het conflict opzoekt. De grap of sneer is een teken dat het hem niet lekker zit. Klagen tegen een andere collega is ook een vorm om het er toch even uit te laten. In sommige gevallen loopt de ergernis zo hoog op dat het er uiteindelijk op een hele boze manier uitkomt waardoor de situatie onnodig hoog oploopt. In dat geval heb je er uiteindelijk tenminste iets van gezegd, maar assertief kun je dit nog steeds niet noemen. Bovendien leidt het misschien juist tot het effect dat je in eerste instantie probeerde te voorkomen: ruzie en onvrede in het team. 

Hoe zit het met jouw assertiviteit? 

Een assertieve reactie is een meer directe weloverwogen reactie waarin je zowel je eigenbelang meeneemt als een constructieve manier om de situatie aan te pakken. In dit voorbeeld zou een assertieve reactie kunnen zijn dat je aangeeft dat je er last van hebt dat er regelmatig dubbele mails worden verzonden en dat je het zonde vindt dat je zoveel tijd kwijt bent aan het opruimen van de mailbox. Daarbij kun je afhankelijk van waar je grens ligt nog alle kanten op.  

Je kunt de ander helpen door uit te leggen hoe jij het doet en vragen het ook op die manier te doen. Je kunt met de ander overleggen wat een goede aanpak is die voor jullie beiden werkt. Zo zijn er vast nog wel een aantal oplossingen die je kunt bedenken. Ga voor jezelf maar eens na wat jouw natuurlijke reactie zou is en of je met die reactie voldoende je eigen grenzen bewaakt. 

Assertief zijn kan ook zacht 

Net als zoveel andere dingen is voor jezelf opkomen en je eigen grenzen bewaken gewoon een kwestie van doen. Het maakt daarbij ook echt niet uit of je het heel stevig brengt of dat je het rustig en zacht brengt. Mensen die het makkelijker vinden om assertief te zijn brengen het vaak wel steviger. Dit maakt voor het effect echter niets uit. Wanneer je het lastiger vindt, wat rustiger bent of misschien zelfs wel wat verlegen en je komt op jouw eigen rustige manier of op jouw eigen moment op voor je belang of mening, dan is dat net zo krachtig en effectief. 

Het gaat er om dat je er niet mee wacht. Wachten kan leiden tot stress, negatieve emoties en tot allerlei vervelende conflicten. Dat is echt zonde. Door de ander te vertellen hoe het voor jou is en waar jouw grenzen liggen, leer je allebei iets. Jij leert je grenzen aan te geven en de ander leert ze kennen en leert ze te respecteren. Je kent het gezegde waarschijnlijk wel: alléén ga je sneller, maar samen kom je verder.  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ja, ik wil groeien!
close slider

Durf jij te groeien?

Neem contact met mij op.

* = verplicht