Zeg ‘Ja’ tegen jezelf!

Beeld je even in dat je door de stad loopt en iemand jou tegemoet komt gelopen. Wanneer jullie doorlopen, zullen jullie net niet tegen elkaar aan lopen. Toch doe je een pas opzij. Wanneer je in de lift staat, vind je het fijn als er niemand te dicht bij je staat. Onbewust zijn we dagelijks bezig met het aangeven van de grenzen van onze fysieke ‘personal space’. Doe jij dat ook als het gaat om je mentale personal space? 

Nee’ zeggen tegen jezelf is ‘Ja’ zeggen tegen stress 

We geven onze grenzen aan om aan te geven hoe we ergens in staan. Onze mentale grenzen gaan over dingen die niet met onze fysieke zelf te maken hebben. Mentale grenzen gaan over de invloed die anderen hebben op wat we willen doen, wat we denken en wat we voelen. Iedereen heeft zijn of haar eigen grenzen. Wanneer je in een team werkt, heb je met verschillende mensen te maken die allemaal hun eigen grenzen hebben.  

Dat betekent niet automatisch dat we ons altijd aan moeten passen aan de ander. Een keer water bij de wijn doen, is zeker niet slecht. Het kan op de korte termijn een probleem oplossen en jou en je team verder helpen. Wanneer je echter niet voldoende je grenzen aangeeft zeg je eigenlijk structureel ‘nee’ zegt tegen jezelf. Op de lange termijn kan dat een bron worden van stress en werkdruk en ligt een burn-out op de loer. 

Chaos: te veel vrijheid

Wanneer iemand (of een team) in het diepe gegooid wordt ontstaat een overdaad aan vrijheid. Hij of zij ziet door de bomen het bos niet meer en zelfs de meest knullige zaken kunnen fout gaan. Niet omdat deze persoon onbekwaam is, maar doordat zijn mate van vrijheid niet overeenkomt met zijn mate van werkvolwassenheid. Wanneer je niets doet ligt een burn-out op de loer. Je kunt deze chaos omzetten in eigenaarschap door dit team(lid) meer volwassen te maken. Bijvoorbeeld door hem of haar bepaalde kennis en vaardigheden te laten opdoen.

Iedere ‘Nee’ is een omgekeerde ‘Ja’ 

‘Nee’ zeggen tegen iemand anders klinkt negatief, maar dat is het niet. In werkelijkheid zeg je daarmee juist ‘Ja’ tegen jezelf. Je zult ervaren dat je je beter bewust wordt van je grenzen wanneer je aangeeft dat je iets niet wilt doen. Je neemt de regie meer in handen. Je kunt meer positieve energie steken in de dingen waar jij goed in bent. Je richt je op wat jij hebt toe te voegen aan het team. 

Ook anderen zullen beter weten waar jouw grenzen liggen en wat jouw rol is binnen het team. Ga maar na, je kunt een collega die zijn grenzen duidelijk definieert beter typeren dan iemand die altijd ja en amen zegt.  

Hoe ervaar jij dit?
Geef eens eerlijk antwoord voor jezelf op onderstaande vragen: 

  • De dingen die ik doe, wil ik die zelf ook doen? 
  • Waar word ik ontevreden van? 

Wanneer je eerste antwoord ‘nee’ is en het tweede een hele opsomming, dan geef je op dit moment waarschijnlijk niet vaak genoeg je grenzen aan. Wellicht voel je je bezwaard om dat te doen, of ben je bang om stug of halsstarrig over te komen. 

Neem de regie 

Je grenzen aangeven betekent dat je dichter komt bij wat je toe kunt voegen. Doe je dat niet, dan doe je wat anderen willen dat je doet. Wanneer je de regie neemt, betekent dat niet dat je alle advies in de wind slaat en alleen doet wat je leuk vindtJe kunt nog steeds goed en zelf beter functioneren binnen een organisatie. Maar dan zonder dat het ten koste gaat van jezelf. Iedere ‘Nee’ is dus op een andere manier een ‘Ja’Durf jij ‘Ja’ te zeggen tegen jezelf?  

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ja, ik wil groeien!
close slider

Durf jij te groeien?

Neem contact met mij op.

* = verplicht