Het voordeel van werken in teams

Veel mensen werken op hun werk vaak samen in groepen of teams. Soms worden groepen tijdelijk gevormd, soms zijn groepen van een meer permanente aard. Hoe groter het bedrijf is waar je werkt, hoe groter de kans dat je zelf dus ook wel eens in groepsverband werkt of gewerkt hebt. Maar waar komen die groepen vandaan? Welk nut dienen ze?

Wat is een groep?

Grofweg gezegd is een groep een verzameling personen die samen een gemeenschappelijk doel dienen. Het hoeft hier niet om een specifieke opdracht te gaan; ook de afdeling waarop je werkt is per definitie al een groep. Of je nu werkt op kantoor of op de werkvloer, jij en jouw collega’s (of werknemers) staan met de neuzen allemaal dezelfde kant op. Tenminste, dat zou je zo willen. Maar daarover later meer. Ik wil eerst even de voordelen van het werken in teams voor je op een rijtje zetten.

Het groepsgevoel

Werken in een groep zorgt ervoor dat je meer van doen hebt met de mensen om je heen. Niemand doet zijn of haar werk in een vacuüm; je kunt anderen om hulp vragen of juist van dienst zijn met problemen waar zij tegenaan lopen.

Onderlinge rolverdeling

Een groep is niet alleen een verzameling mensen, het is ook een verzameling capaciteiten. Werken in een team zorgt ervoor dat je weet dat je niet alleen staat, dat anderen je kunnen helpen en dat je in sommige gevallen bepaald werk beter uit handen geeft als het niet goed bij je past.

Dezelfde richting

Zoals gezegd is het doel van een groep ook het doel van de leden. Wanneer een collega een probleem ervaart is niet alleen hij, maar ben ook jij gebaat bij een oplossing. Een team werkt immers het beste als iedereen vooruit kan.

Open dialoog

Een open groepsdynamiek zorgt ervoor dat iedereen zich gehoord voelt en iedereen zich uit durft te spreken. Wanneer mensen het gevoel hebben dat ze alles kunnen bespreken zal dit het groepsproces ten goede komen.

Meer mensen, meer ideeën

De laatste is misschien nog wel de meest voor de hand liggende. Hoe meer mensen samenwerken, hoe meer ideeën ontstaan. Het zou dus zomaar kunnen dat twee of meer halve ideeën samengevoegd kunnen worden tot één volwaardig idee of dat één idee leidt tot weer andere goed ideeën.

Teamcoaching

Wanneer een groepsproces verstoord is of niet de gewenste resultaten biedt kan coaching hierin uitkomst bieden. Teamcoaching kent veel van bovengenoemde voordelen, maar heeft als bijkomend voordeel dat mensen aan het denken worden gezet over hun groep en geprikkeld worden om naar zichzelf te kijken als onderdeel binnen de groep. Ook voor de teamleider kan dit een interessant proces zijn. Je zult merken dat je als teamleider niet alle kennis in pacht hoeft te hebben om toch het beste uit je groep te kunnen halen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ja, ik wil groeien!
close slider

Durf jij te groeien?

Neem contact met mij op.

* = verplicht